Een haagbeuk snoeien

Een haagbeuk is een bladverliezende plant, in de herfst worden de bladeren bruin en daarna verliest deze plant zijn bladeren. Hierdoor loopt deze wel sneller uit in het voorjaar. Als je de haagbeuk wilt snoeien, hoeft dat maar één keer per jaar. Het beste is dat om te doen voor de langste dag van het jaar.  Op deze manier blijft de haagbeuk mooi in vorm. Wil je de haagbeuk wat korter snoeien, doe dat dan in het najaar. Daarna loopt deze in de lente weer mooi uit.

Hoe moet je een haagbeuk snoeien?

Bij het snoeien van de haagbeuk is het belangrijk om een schone en scherpe heggenschaar te gebruiken. Dit omdat je anders de takken kan beschadigen. Bovendien geeft een scherpe heggenschaar een mooie en strakke snit. Wanneer je gaat snoeien moet je rekening houden met de vorm van de haagbeuk. Haagbeuken zijn vaak wat ronder van vorm, dus snoei deze plant niet te kaal.

Bij het snoeien moet je ongeveer een derde van de takken wegsnijden. Doe dit niet allemaal in één keer, maar snoei de haagbeuk elk jaar een beetje bij. Als je wilt dat de haagbeuk dikker wordt, snoei dan wat vaker. De takken die je wegsnijdt kun je gebruiken als mulch of compost.

Het kan ook wel eens voorkomen dat de haagbeuk er niet meer goed uit ziet. Door wat extra voedingsstoffen toe te brengen, zal de haagbeuk gestimuleerd worden weer te groeien.  Gebruik hiervoor compost of mest, dit kan je gemakkelijk in de winter toevoegen aan de grond rondom de haagbeuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *